Vooruit denken – Hoe werkt de overstap van uw oude naar uw nieuwe hostingpartij?

 

Net zoals bedrijven uit hun panden kunnen groeien, kunnen digitale ondernemingen uit hun
hostingomgevingen groeien; u wilt vooruit. In dat geval kan het raadzaam zijn over te stappen naar een partij die beter aansluit bij uw nieuwe wensen. Maar hoe werkt dat precies? Waar moet u op letten? We nemen de belangrijkste punten met u door.

 

Het is natuurlijk een hele stap, maar soms is het noodzakelijk: u moet wisselen van hostingpartij. In onze eerdere post (https://www.adix.nl/blog/wanneer-heeft-u-de-juiste-hostingpartij/) gaven we aan wat van belang is bij het kiezen van een nieuwe partij. Neem contact op, win advies in, ga in overleg. Hetzelfde geldt voor de overstap: wat zijn uw verwachtingen en wensen? Op basis daarvan wordt een plan uitgewerkt. Het plan zal grofweg vier stappen kennen:

 

1. inventarisatie van de huidige situatie

 

2. opzet van de nieuwe situatie

 

3. daadwerkelijke migratie

 

4. terugkoppeling

 

 

Huidige situatie
Tijdens de eerste stap inventariseert een partij wat u nu gebruikt en waar de knelpunten zitten. Is de bereikbaarheid van uw platform bijvoorbeeld wel afdoende gegarandeerd? Zijn de responstijden naar wens? Hoe zit het met redundantie? Wilt u een private cloud?

 

Nieuwe situatie
Bij de tweede stap komt de partij met een plan, op basis van uw wensen en de ingeschatte groei. Dat laatste is van belang omdat uw onderneming niet stil zit en uw digitale platform met u mee moet kunnen groeien. Een hostingpartij zal in overleg bekijken of het voorstel aansluit bij uw eigen verwachtingen, want daar draait het natuurlijk om.

 

Migratie
Het migreren van uw data is de volgende stap. Dit kunt u zelf doen of de hoster kan dit voor u
uitvoeren. Heeft u bijvoorbeeld een Magento webshop en kiest u voor de optie om de migratie te laten uitvoeren, dan maakt de hostinhpartij een export van de database en een kopie van alle bestanden naar de nieuwe omgeving. Vervolgens kunt u uitgebreid testen om te zien of alles naar wens is. Is dat het geval, dan maakt zij nogmaals een export en import van de database, en koppelt ze daarna uw oude platform aan de nieuwe databaseserver. Vanaf dat moment worden feitelijk alle mutaties bij de nieuwe hoster gedaan. Daarna regelt zij de DNS-verwijzingen zodat uw webshop volledig bij haar komt te draaien.

 

Terugkoppeling
Vervolgens komt het belangrijkste moment: de terugkoppeling. Immers, het migreren heeft geen enkele zin als er vervolgens geen verbetering optreedt. Daarom controleert zij of alles naar wens is, of er al mogelijke verbeterpunten zijn en of alles aansluit op de verwachtingen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan zij gelijk kijken wat er moet veranderen.

 

Het lijkt een grote stap, en dat is het ook, maar een verhuizing naar een andere hostingpartij kan veel voordelen opleveren, zoals ongestoord doorgroeien en toegang tot andere expertise. De beoogde hostingpartij geeft graag uitleg aan de hand van u specifieke situatie.

 

Meer lezen?

 

Op zoek naar goede hosting? Let dan vooral hier op!

 

Magento webshop – go of no go?

WMD